WERNHOUT – Ruim zestig jaar runde de familie Van Hoydonck uit Wernhout de gelijknamige fietsenwinkel aan de Wernhoutseweg. Opgericht door de ouders van profwielrenner Jack, die in de jaren ’80 nationale en internationale bekendheid verwierf binnen de ploeg Beckers Snacks. De topsporter nam de zaak van zijn ouders over, samen met zijn vrouw Lilianne zette hij de tweewielerzaak nog prominenter op de kaart. Per 1 maart van dit jaar heeft hij zijn bedrijf overgedragen aan Joeri Peeters van Velo’s Fietserij uit Klein Zundert. De ex-prof gaat het rustiger aan doen, zodat hij meer tijd kan besteden aan zijn passie; fietsen, maar nu op de toerfiets. 

“Dat waren mooie tijden, de jaren tachtig. Met voorjaars- en najaarsklassiekers en etappekoersen in Nederland, Spanje en Frankrijk. Zo stond ik aan de start van Luik-Bastenaken-Luik en reden we in de Ronde Van Vlaanderen en andere voorjaarsklassiekers,” memoreert Jack van Hoydonck.

Profniveau

“Mijn vader overleed in 1979. Ik nam de zaak als vanzelfsprekend over. Op profniveau lagen de wedstrijden in de winter stil, zo ging dat in die tijd. Daarom kon ik de wielerzaak combineren met mijn passie. De zaak groeide, collega wielrenners behoorden tot de vaste klantenkring. Ik moest keuzes maken en besloot uiteindelijk volledig voor de zaak te gaan,” geeft het wielertalent zijn tweestrijd in een notendop weer.

Adri van der Poel

Samen met zijn vrouw Lilianne bouwde hij de zaak op tot een begrip in de regio. Nederlandse en Vlaamse klanten behoren tot zijn vaste kring. In 1997 volgt een grondige verbouwing, waarbij de winkel flink wordt uitgebreid. Het is wereldkampioen veldrijden en koersmaatje Adri van der Poel die speciaal naar Wernhout afreist om de vernieuwde zaak te openen. “Kijk, hier een artikel in De Bode over de feestelijke opening. Een dierbare herinnering. Op de foto staan Lilianne en onze drie dochters. Helaas is mijn vrouw zes jaar geleden plotseling overleden. De schok was enorm, als gezin gingen we door een moeilijke periode,” geeft Jack aan.

Van Hoydonck Tweewielers 

Gezien zijn leeftijd vindt Jack (27 april wordt hij 62) de tijd rijp om zijn zaak over te dragen. Zijn dochters hadden geen interesse, daarom viel zijn oog op collega-fietsenmaker Joeri Peeters uit Klein Zundert. Per 1 maart was de overname een feit. Ondernemer Joeri hierover: “Sinds 2017 ben ik met Velo’s Fietserij begonnen in Klein Zundert, dat per 1 maart gefuseerd is met Jack van Hoydonck Tweewielers. De zaak wordt voortgezet onder de naam Van Hoydonck Tweewielers. Als collega’s in de fietsenbranche konden we het al heel goed vinden, en door mijn gebrek aan ruimte en personeel was de zaak van Jack wel een haast perfecte oplossing, voor ons beiden. De komende maanden zal Jack mij ondersteunen in het oppakken van zijn taken, en geleidelijk aan wordt dit afgebouwd zodat hij wat meer kan gaan genieten van zijn welverdiende vrije tijd.”

Klantgerichtheid

De winkel met een rijk gevulde showroom en een vakkundige werkplaats waar de fietsen gerepareerd of rijklaar worden gemaakt, blijft uiteraard behouden. “Klantgerichtheid staat voorop. In de showroom bieden we de vertrouwde merken zoals Gazelle, Kalkhoff, Cortina, Sensa, Victoria en Giant aan. Een gevarieerd aanbod in racefietsen en mountainbikers én fietsen voor de recreant. Ook de E-bikes zijn het laatste jaar niet aan te slepen. We werken nu met drie man op volle sterkte om de vraag aan te kunnen.”

Tikkie

“Wat wel verandert is de administratie, nu geheel gedigitaliseerd. Dit is niet alleen handig voor de werkplaats en de planning, ook de klant is hierbij gebaat. Zo krijgen zij een berichtje via SMS als hun fiets kan worden opgehaald en verlopen de betalingen, indien gewenst, via een Tikkie. Op dit moment wordt er gewerkt aan een nieuw logo en een eigentijdse website, en in stappen wordt de showroom opgefrist,” geeft Joeri een opsomming. Tevens tipt hij: “Gezien de drukte zijn we nog op zoek naar extra handen.”

Vier generaties

Ook Joeri komt, net als Van Hoydonck, uit een fietsenmakersfamilie. “Vier generaties nog wel. Na mijn middelbare school koos ik voor een grafische opleiding, maar al snel kwam ik tot inkeer. Een eigen fietsenzaak met werkplaats, dat wilde ik, naar het voorbeeld van mijn voorvaderen.” De parallel met Jack is treffend. Jack en zijn familie willen iedereen bijzonder bedanken voor het vertrouwen in al die jaren en wensen Joeri veel succes, en alle klanten, heel veel fietsplezier toe.